Vand!!!
Der er to vandsystemer på øen. "Hoved vandet" bliver leveret af
lokale myndigheder, og bliver brugt i husene i byer og landsbyer.
"Natur vand" bliver også anvendt i landområderne, i husene og på
landet.
Turister bliver rådet til at købe og anvende vand på flaske.
Og her er et rigtigt godt tip: Koldt vand (til at drikke) lige ud af
køleskabet, kan synes forfriskende, og vil køle dig ned, men det er
vigtigt ar erkende, at det kan have den modsatte virkning. Din krop
bliver køligere, der hvor vandet kommer til, og kroppens automatiske
svar på denne nedkøling vil være, at kompensere ved at varme din
krop op.
Natur vand
Der findes et netværk af rør, kløfter og tanke på øen, der bringer
det naturlige "kilde" vand fra højderne til gårde, byer og landsbyer
på de lavere liggende dele af øen. Vandkvaliteten er glimrende, men
kvaliteten af rør og tanke er ikke altid så god.
Turistområderne har sædvanligvis en god vandkvalitet. Turister
bliver normalt rådet til at købe flaskevand til drikkebrug, og til
at lave te og kaffe af etc. Det lokale vand skulle være i orden til
madlavning og badning.
Vand fra hanen
Kvaliteten af vand fra hanen varierer fra område til område. Vand (
i nogle få byer ( områder )) kan drikkes fra hanen, men for at være
sikker, så check det med myndighederne. Kvaliteten af vandet i
byerne kan variere fra uge til uge. De sædvanlige kemikalier bliver
tilført vandet.
Flaske vand - kildevand
Vand uden gas: Der er adskillige firmaer på øen, der hælder
kildevand på flasker og distribuerer det til forretninger,
supermarkeder, kafeer og restauranter. Det leveres i
plastikbeholdere eller glasflasker, i forskellig størrelse fra 100
ml. til 8 liter.
Tag altid en flaske vand med dig, hvis du går eller kører.
Flaske vand - gasificeret
Vand med gas: Dette er det samme som kildevand uden gas, med med
bobler tilført, altså gasificeret.
En meget stor del af drikkevandet på øen stammer fra
Aqua's de Firgas.
|
Vin
I det 16. århundrede var den mest berømte vin, der blev eksporteret
fra Gran Canaria, kendt som "malvasia" eller helt enkelt "Vin fra
Gran Canaria". I dag bliver der produceret et meget større udvalg af
vin på øen, under "denomination of origin", "Monte Lentiscal", og "denomination
of origin", "Gran Canaria". De drue arter, der bliver dyrket mest er
"negra común, negramoll, tintilla, moscatel negra, malvasia oa
listan.
Begge denominationer dækker ca. 12 handelsmærker, der producerer
unge, rød og hvidvine. Disse fortræffelige vine har allerede erobret
det lokale marked og deres berømmelse vokser støt.
Et af de enestående aspekter af Gran Canaria er de forskelligartede
mikroklimaer, der findes på øen. Det er derfor druer af samme art,
der bliver dyrket på et meget lille geografisk område, repræsenterer
sådan et bredt område af oenologiske karakteristikker.
En anden fremherskende karakteristik af de lokale vine er det
faktum, at de fleste af vinene blev præsenteret på øen før
phylloxera plagen, der ødelagde Europas Vingårde, dukkede op.
Af den grund er det muligt at dyrke vin uden at skulle ty til
podning, hvilket betyder at øens vitikultur har bestemte enestående
karakteristikker.
Den bedste måde at lære Gran Canarias vinkultur at kende, er at
besøge øens vinkældere. Nogle af disse kældere har deres egne
museer, og praktisk talt alle af kældrene har faciliteter, så man
kan smage vinene, og hvor du kan købe de lokale vine direkte. I
mange kældre er det også muligt at nyde det lokale køkken ved
forudbestilling.
Denne "genfødsel" af vitikulturen på Gran Canaria er blevet beriget
ved indvielsen af "The Wine Museum", der har til huse i centrum af
Santa Brígida. Dette hus er over 2 hundrede år gammelt.
(
Se
vores vin side )
Øl
Der findes ingen bryggerier på øen - råmaterialerne vokser ikke
godt her, og der er heller ikke nok fladt landbrugsland. De populære
spanske øl er
Dorado,
Tropical
og
San Miguel.
"Fremmede øl" er meget udbredte hernede med Heiniken som den mest
populære.
Rom
Den mest populære drik
på Gran Canaria er rom, med eller uden cola (med cola, Cuba Libre);
I byen Arucas ligger fabrikken "Arehucas"
, hvor canarierne har fremstillet rom i over 100 år. Det stammer fra
den periode da sukkerrør var en vigtig afgrøde for Canarie Øernes
økonomi, og de eksporterede deres "hemmelighed" om hvordan man
fremstillede det, til Syd Amerikanerne under koloniseringen.
Rom m/honning
En rom
baseret honning likør. Populær som aperitif eller som likør efter et
måltid. Der er adskillige fabrikanter, og som med de fleste ting -
kvaliteten svinger med prisen. Køb dem, der er lidt dyrere, og som
er til rådighed i de større supermarkeder.
Kaffe
Kaffe er populær på øen. Traditionelt bliver den lavet på en
percolator (expresso) over ild eller på komfur, men det bruger megen
tid, så barer og kafeer har maskiner for at kunne lave kaffen
hurtigt. Bønnerne er ofte friskmalede. Kaffepauser på kontorer og i
forretninger bliver ofte holdt i en lokal bar. Denne praksis fremmer
også den sociale kontakt.
Kaffe solo
Stærk sort kaffe, serveret i små kopper.
Kaffe med mælk (Cafe
con leche)
Kaffe med varm mælk serveret i større kopper. Læg mærke til at denne
mælk næsten altid er pasteuriseret mælk, da frisk mælk er praktisk
taget ukendt.
(Se mælk herunder).
Mælk mælk (leche leche)
Kaffe med 2 slags mælk; pasteuriseret mælk og lidt kondenseret mælk.
Det er normalt ikke nødvendigt at bruge ekstra sukker.
Kaffe
Cortado
Næsten som kaffe med mælk, men serveret i små glas eller små kopper.
Mange spaniere bruger dette som en lille snack, og tømmer glas eller
kop i en eller to slurke.
Kaffe
Condensado
Kaffe med kondenseret mælk, bliver serveret i små glas med et lag af
kondenseret mælk i bunden og sort kaffe på toppen. Rør rundt og
vent, før du drikker. Nør man rører rundt blander man mælk og kaffe
og ventetiden er for at tillade eventuelle kaffekorn at bundfælde
sig. Der er normalt ikke brug for ekstra sukker.
Carajillo
Sort kaffe med lokal cognac. Normalt serveret i små kopper og kan
indeholde op til 50% spiritus, afhængig af din smag og hvilket humør
den, der laver kaffen, er i.
Drik det ikke, hvis du kører bil, da den varme alkohol virker
hurtigt.
Juices
Appelsin juice
Appelsin juice bliver normalt lavet af lokale appelsiner, mens du
venter. Det serveres i et højt glas med is, hvis du kan lide det, en
ske til at røre med, og ekstra sukker, hvis du ønsker det sødere.
Mælk
Der er næsten ingen malkekvæg på øen, så forvent
ikke "frisk mælk", eller flaskemælk. Det er ikke en del af livet
her. Hvis du beder om frisk mælk i en restaurant eller i en bar, vil
du sandsynligvis få en mærkelig reaktion. Det er det samme som at
bede om gedemælk i en nordeuropæisk kafé... De har sandsynligvis
hørt om det; de bruger det aldrig, og ingen er så dumme, at de
spørger efter det!
Pasteuriseret mælk kan fås i supermarkeder og forretninger, og
kondenseret mælk bruges i stedet for mælk, sødemiddel i madlavning,
desserter og kaffe.
Pasteuriseret mælk
Næsten altid tilgængeligt i supermarkeder og
forretninger, og i et stort udvalg af typer og fabrikater .. cremet, normalt,
halv fedt, ekstra
calcium og vitaminer etc.
Condenseret mælk
Anvendes i kaffe og madlavning, og det findes i forretninger og
supermarkeder og findes i mange størrelser inklusive praktiske
tuber.
Gede mælk
Bruges meget, men er sjældent til salg kommercielt.
Du kan måske skaffe noget hvis du taler med de lokale beboere i de
landlige områder.
Gedeost kan fås overalt. |