Blandt disse ting er deres gastronomi blevet udviklet gennem adskillige
århundreder, med excellente råvarer (kød, fisk, frugter og grønsager)
hvilket alt sammen bliver præsenteret i originale og smagfulde
opskrifter.
Derfor inviterer vi dig til at prøve nogle af Gran Canarias
traditionelle retter, begyndende med "Enyesques" (snacks), blandt hvilke
vi kan finde de berømte "Papas Arrugadas" (små kartofler kogt med skræl)
"Ropa Vieja" (en slags biksemad) eller "Carajas" (lever i skiver). Dette
kan blive fulgt af en forret som Fiskesuppe" eller en "Brøndkarsesuppe".Og
nummer to ret kan være sammensat af kød som "Salmorejo Rabbit" (kanin),
eller f.eks. en fisk som Brasen.
Til sidst inviterer vi dig til at forsøde din gane med en dessert, som
f.eks. "Bienmesabe" (en meget sød mandel masse) eller "Yolk Mass", (en
masse af æggeblommer).
Alt dette glider fint ned, når det følges af en god vin med O.D "Gran
Canaria" eller "Monte Lentiscal".
Med de opskrifter vi tilbyder dig her, kan du prøve at lave nogle af
retterne hjemme, men den bedste idé er at give dig selv nogle feriedage
på Gran Canaria, og nyde vore smagsretninger på vore restauranter, som
du vil finde overalt på denne ø.
Det traditionelle køkken er karakteriseret ved at være en sund og let
diæt. Gedekød, dyreryg i sovs, biksemad eller det dejlige grise ben
serveret i enhver restaurant eller "tapas bar" (snack bar) som forret
eller snack. Men en af de mest traditionelle retter i det Canariske
køkken er "Sancocho Canario", der er en sammenkogt ret, hvor
hovedingrediensen er en saltet fisk (Cherne), kartofler og "Gofio".
Lokale
frugter og grøntsager
De frugter og de grøntsager, man finder i de
fleste forretninger, cafeer og restauranter er dyrket lokalt, og der er
anvendt "normale" dyrkningsmetoder, som ofte betyder at de har
mere smag, end gæster fra Nordeuropa normalt forventer. Når man køber
frugt og grøntsager i et supermarked er det normalt let at skelne
forskellen mellem de lokale og de importerede produkter.
De importerede produkter ser "perfekte" ud - samme form, samme
farve, ingen mærker eller pletter, og de er ofte mærket "Import".
De lokale produkter kommer i pap - eller trækasser, bliver leveret
direkte til butikkerne og markederne af lokale gårdejere. Frugten er
ofte misdannet, men sædvanligvis smager det vidunderligt. Derfor vend
ikke næsen opad, men prøv det.
Bananer
(Platanos)
Den lokale variant af bananer er kortere og mere lige end "den
almindelige" banan, og den er dejlig.
Appelsiner (Naranja)
Vælg de løse appelsiner, som ikke er perfekt formede. De er ideelle til
at lave juice af.
Avocados
(Aguacates)
De avokadoer, der sælges i Nordeuropa bliver lagret koldt til transport,
og bliver modnet kunstigt.
De lokale avokadoer kommer lige fra træerne... og du kan virkelig smage
forskellen.
Kaktus frugter
Frugterne fra de lokale kaktusser blive pist i store mængder her. De er
meget saftfulde og indeholder mange spiselige frø. Når du køber dem i
butikkerne er tornene normalt blevet fjernet, ellers læg dem på (sand)
gulvet og børst dem af med en stiv kost eller en hård børste. Opbevar
dem i køleskabet i nogle få timer, hvorefter du skærer enderne af,
skærer skindet på langs, fjerner skindet og spiser det inderste,
Figner
(Higos)
I sommermånederne kan friske figner plukkes direkte fra træerne - eller
de kan købes i butikkerne. Spis ikke de figner, der har hængt i solen,
da de let kan give maveproblemer. I resten af året kan tørrede figner
købes enten i løs vægt eller pakket i plastik.
Mandler
(Almendras)
Om efteråret bliver mandlerne høstet fra træerne, og lagret for at blive
spist i løbet af året. De bliver ofte solgt i små plastikposer i
butikkerne, eller ved vejen. Indimellem bliver de ristede, og andre
gange er de dækket i salt eller sukker. Kanarierne bruger mandlerne til
mange ting, desserter, kiks, kager, smørepålæg, likører etc. etc.
Tomater
(Tomates)
Når du smager de lokale tomater, vil du opdage hvor megen smag, der
forsvinder i den erhvervsmæssige udnyttelse af dyrkningsprocessen. Hvis
du dyrker dine egne tomater hjemme, vil du vide, hvad vi mener.
Søde kastanier (Castañe)
I sæsonen er der gode forsyninger af søde kastanier, som kan spises
friske eller grillede.
Meat
For kanarierne er kød en
vigtig del af den daglige menu.
De spiser især gris, men også lam, ged, kanin of kylling. Du vil også
finde kød på menuerne hos de restauranter, der serverer lokale retter.
Ged
(Cabrito)
Ung ged bliver ofte serveret friteret (Cabrito Frito) eller som stuvning
(Cabrito en salsa).
Gedekød har en kraftigere smag, i lighed med lam. Det bliver
sædvanligvis serveret med ben, og kanarierne finder det normalt at bruge
fingrene.
Kanin
(Conejo)
Kanin bliver ofte serveret i en sovs/stuvning, eller i en paella eller
friteret.
Smørbar pølse
Du kan se denne ofte krydrede pølse i kød udstillingerne i lange rækker,
som har en nærmest orange farve. Det krydrede kød i pølsen bliver
presset ud af skindet og smurt på brødet.
Pølse
(Salchichó/Chorizo)
Der er et stort udvalg af spanske pølser til rådighed. Mindre mængder
findes forpakket i plastik, eller fra kød køleren, eller du kan købe en
hel pølse og skære den selv.
Den er for det meste ret hård og har et højt fedtindhold, og rigtig
megen smag.
Skinke
(Jamon)
Der er det sædvanlige udvalg af skinke i skiver, men det kan du få
derhjemme, så hvorfor ikke prøve den røgede skinke....
Serrano er en spansk specialitet. Den hænger ofte hos slagtere og i
restauranter og bliver skåret meget tyndt. Det kan være lidt sejt at
tygge, men det smager excellent.
Fisk
De kanariske øer ligger mit i Atlanterhavet, som forsyner os med et godt
udvalg af fisk. Mærkeligt nok er prisen lidt høj. Meget forskellig fisk
sælges i dåse. Velkendt og dejligt at spise er Paella og Zarzuela.
Nogle af de vigtigste fisk er tun, sværdfisk, sardiner og blæksprutte.
Ost
På Gran Canaria er osten lavet af gedemælk. Der er meget få køer på øen,
mest på grund af mangelen på græsningsarealer, så mejeriprodukter bliver
importerede. Man kan finde alle mulige slags gedeost i butikkerne.
Adskillige af øerne har en typisk oste specialitet, der er helt deres
egen.
Bedst kendt er den røgede ost fra La Palma, og Flor de Guia fra Gran
Canaria.
Kartofler, sovse og Gofio
Kartofler vokser godt på Gran Canaria. Kartofler og yams, eller søde
kartofler, er en del af en stabil diæt. Gårdejerne kan få 3 - 4 afgrøder
per år af de små kartoffel varianter. De bliver ofte spist med en eller
flere sovse.
Kartofler bliver også brugt i tortilla, den spanske omelet. En anden
traditionel "mætter" er Gofio, en mel brugt på mange måder.
Papas
Arrugadas
Små, lokalt dyrkede kartofler, der koges i skrællen i vand kraftigt
saltet. Saltresterne kan ses på det rynkede skind. De spises normalt med
mojo sovs.
Grøn Mojo
En sovs, der bl. a. er lavet er lavet af grøn peber, hvidløg og
krydderier.
Rød Mojo
En sovs, der blandt andet er lavet af rød peber, hvidløg og krydderier.
Der findes ofte bløde og krydrede versioner.
Du vil bemærke forskellene i smagen på Mojo sovsene... fordi hver
familie har sin egen opskrift.
Alioli
Hvidløgs mayonnaise, og også for Alioli gælder, at smagen er forskellig
i hver restaurant.
Gofio
En slags mel, lavet af ristede og malede gryn/kærner. Det bruges med
mælk til morgenmad, i drinks, i kødretter etc.
Canarierne siger, at det er meget sundt, og mange spiser det hver dag.
Desserts
Den mest typiske dessert er Bienmesabe, der er en blanding af honning,
mandelkrem, æg og rom.
Derudover har man et bredt udvalg af tropiske frugter som papaya,
avocado og mangoer. Ristede bananer bliver også efterspurgt meget.
Prøv også kiks og marengs fra Moya og marzipan-pralinerne fra Tejeda.
|