|
|
|
Kanarieøerne har også deres egen vin,
selvom det ikke er let at tro. Lanzarotes vin er den mest
velanskrevne, fulgt af vinene fra Tenerife, hvor man i La Orotava
fremstiller meget hvert år. Herunder er vinene fra Kanarieøerne |
|
Gran Canaria
D.O. Monte
Lentiscal & Gran Canaria
På øen Gran Canaria findes der
vine af en fremragende kvalitet, ideelle til at skylle ethvert
måltid ned.
Disse vine har modtaget 2 spanske O.D. (Origin Denomination), der er
bekræftelser på deres kvalitet, som er "Monte Lentiscal" og "Gran
Canaria".
På den ene side, kommer vinen med O.D. "Monte Lentiscal", som navnet
siger fra området El Monte Lentiscal i en zone i det indre af
landet, hvor de fremstiller unge, rød- og hvid vine, med kraftig
druesmag og en stærk bouquet.
På den anden side, vinene med O.D. "Gran Canaria" bliver fremstillet
i forskellige områder af øen, undtagfen zonen El Monte Lentiscal.
Disse varianter inkluderer både rød og hvid vine, og de er generelt
unge og frugtagtige.
Et besøg i vinkældrene. Vin Ruten
Den bedste måde at lære Gran Canarias vinkultur at kende, er ved at
besøge øens vinkældre. Nogle af disse kældere har deres eget museum,
og praktisk taget hver kælder har vinsmagningsfaciliteter, hvor du
kan købe de lokale vine direkte. I mange kældere kan du også nyde
det lokale køkken ved forudbestilling. Denne "genfødsel" af
vitikultur på Gran Canaria er blevet beriget ved indvielsen af The
Wine Museum, som ligger i et hus i centrum af Santa Brigida, der er
over 2 århundreder gammelt. (Besøg linket herunder til Gran Canaria
Vin)
Tenerife
D.O.
ABONA
Dette D.O.
blev officielt anerkendt i slutningen af
1996. Distriktet er på 2000 hektar med
vinmarker, spredt ud over et stort område på
den sydlige del af Tenerife, hvor landskabet
er tørt og uvejsomt.
Vingårdene ligger i en højde på mellem 200
og 1600 meter, og er derfor placeret blandt
de højeste i Europa.
De bedste og mest velafbalancerede vine
kommer fra marker placeret i over 600 meters
højde. Her er jordbunden, der er af vulkansk
oprindelse, frugtbar, mørk og godt drænet.
De drue arter, der dyrkes her er Listán
Blanca (70%) og Listán Negra (30%).
D.O. TACORONTE-ACENTEJO
Denne
D.O. finder man i et perfekt afgrænset
område på den nordlige del af Tenerife. I
løbet af de senere år har det gennemgået en
gennemgribende renovering, både med hensyn
til produktionsmetoder og til selskabernes
struktur.
Klimaet bliver influeret af Atlanterhavet,
fugtigt men tempereret. Det regner ofte, og
der er mange overskyede dage, som sammen med
indflydelsen fra dug, giver mere end
tilstrækkeligt vand til vingårdene. Årets
gennemsnitstemperatur ligger omkring 16
grader, og der er en nedbørsmængde på 450
mm.
Vinmarkerne ligger på terrasser på
stejle bakker, der vender mod havet i en
højde på fra 200 til 800 meter. Jordbunden,
der ligger på vulkansk underlag, er rødlig,
meget gennemtrængende, rig på organisk
materiale og med meget lidt kalk.
De vigtigste, anerkendte vine er den grønne
Gual, Listán Blanco, Malvasía og Muscatel,
og den blå Listán Negro og Negramoll. De to
blå druer bliver foretrukket.
Denne D.O. producerer følgende vintyper:
Hvid vin med 10 - 12,5% alkohol, traditionel
blød hvidvin, indeholdende 12 - 14% alkohol,
rosé-vine med 10,5 - 13% og rødvine med 12 -
14,5% alkohol. De fleste af vinene i dette
D.O. er unge, lette og friske vine, men der
er også vine lagret efter almindelige
regler.
Man prøver at eksportere nogle af disse
vine.
D.O.
VALLE DE GÜÍMAR
Dette distrikt, som modtog
sin D.O. status i 1995, ligger på den
sydøstlige del af Tenerife. Vinene vokser i
et stort område i en højde på mellem 200 og
1600 meter. De bedste vine får man fra
markerne der ligger over 600 meter, hvor
jorden og klimaet passer bedst til
vindyrkning. Jorden, der er af vulkansk
oprindelse, er frugtbar og godt drænet.
Der bliver mest fremstillet hvide vine, og
de bedste af disse er meget interessante,
med en god struktur, blød smag og en
frugtagtig karakter.
Indtil videre er der ikke blevet eksporteret
vine fra dette område.
D.O.
VALLE DE LA OROTAVA
Dette
distrikt ligger på den nordlige del af
Tenerife, i et usædvanlig smukt område, der
skråner fra de laveste dele af Teide bjerget
ned mod havet.
Vinen dyrkes på en meget original måde, da
vinstokkene bliver flettet, og findes i op
til 10 meter fletninger. Jorden, der er af
vulkansk oprindelse, er frugtbar og rig i
grundlag og kvælstof, men kalkfattigt. Den
har en god evne til at holde på fugten.
Klimaet er venligt med tilstrækkeligt med
regn.
De hvide vine, der dominerer i den vestlige
del af distriktet, er unge vine, stråfarvede
med en smule ravfarve, og de er milde i
smagen. De røde vine, der findes mest i den
østlige del, er også unge, smukke og
rubinrøde i farve, lette elegante og
frugtrige.
D.O.
YCODEN-DAUTE-ISORA
I dette
D.O. er der en håndfuld vin selskaber, der
er i stand til at fremstille nogle
fremragende hvidvine. Det er et aktivt og
veludviklet D.O.
Dette D.O dækker et stort og karakteristisk
område på den nordvestlige del af Tenerife.
Den vulkanske jord, der er frugtbar og af en
fin fysisk natur påvirker de dyrkede vine
meget. Det resulterer i at man får vine, der
har en speciel bouquet.
Vin, der vokser fra kysten til store højder,
og de vingårde, der er placeret højest,
nyder særlig respekt, på grund af vinens
fine kvalitet, medens vindyrkning i lavere
områder er ved at dø ud. Omkring 1000
hektarer bliver dyrket, og metoden varierer
efter hvor området ligger.
De vigtigste, anerkendte druer er den grønne
Malvasia, Vijariego og Muscatel, og den blå
Listán Negro, Negramoll og Malvasía Rosada.
Der fremstilles hvide, rosé- og rødvine med
et alkoholindhold på mellem 11%, 11,5% og
12%.
I området fremstilles der traditionelle rosé
vine, selvom der i dag også fremstilles
hvide og røde vine. Alle vinene er unge, med
en frisk surhed og en fin balance i samgen.
De adskilles af deres bouquet, idet de har
en distinkt blomster agtig smag.
Der er næsten ingen export af disse vine.
El Hierro
D.O.
EL HIERRO
Dette
D.O. dækker hele den kanariske ø, El Hierro,
som har en tradition for vindyrkning,
dokumenteret helt tilbage til det 17.
århundrede. I de sidste år er de begyndt at
bruge moderne udstyr og nye
produktionsmetoder, og derved har de været i
stand til at komme over nogle svagheder, som
vinene fra dette område traditionelt har
haft, og der er derved nået et niveau der
kan sammenlignes med andre kanariske
distrikter. D.O. status for området blev
officielt godkendt i 1996.
Vinen vokser på stejle bakker i en højde
mellem 200 og 700 meter. Her er jorden, der
er vulkansk, løs og temmelig fattig, men den
har en relativt god evne til at holde på
fugten. Klimaet er tempereret, temmelig tørt
i de lavere områder, og mere fugtigt højere
oppe.
Man fremstiller hvide, røde og rosé vine, en
slags af hver, og disse vine sælges
udelukkende på øen.
La Palma
D.O. La Palma
D.O. La
Palma dækker 600 hektar spredt ud over øen
La Palma i en højde af fra 200 til 1000
meter.
De to vigtigste underområder er følgende:
Fuencaliente-Las Manchas,
der ligger på den sydlige del af øen er
kendt for sine Malvasías. Her vokser vinen i
aske op ad vulkanens stejle side.
De vin kvaliteter, der vokser her, er
Malvasía og Listán Blanco. Af Malvasía
fremstilles der både søde og tørre vine med
en fremragende smag, og unge hvidvine, der
virkelig er up to date.
Hoyo de Mazo-Las
Breñas ligger på den østlige del af øen.
Her er den dyrkede jord dækket af vulkanske
klipper, som vinen kryber over. Man får en
meget smagfuld rødvinfra druen Negramoll.
Her fremstilles de såkaldte "vinos de tea",
som gennem kontakten til den kanariske fyr
under produktionen, får en smag af harpiks.
Vine fra La Palma har aldrig været
eksporteret.
Lanzarote
D.O.
LANZAROTE
De
typiske vine fra Lanzarote kommer fra
vingårde, dyrket under usædvanlige
økologiske forhold.
Det omhandlede dyrkede areal er på 2000
hektar vingårde, og an deles i to
underområder: Den centrale og sydlige del
omkring La Geria, og den nordlige del
Haría-Yé.
Vingårdene i den centrale og sydlige del er
placeret i et område dækket af tykt, mørkt
vulkansk granulat (picón). I bunden af nogle
dybe huller, gravet i jorden, er der plantet
2 - 3 vine. Det er mere end Picón, der
beskytter vinene mod de varme vinde fra
Sahara, det er også på grund af deres evne
til at suge fugt fra natte duggen, og
derigennem være i stand til at afgive vand
til vinstokkene.
Det er afgørende for dem i det meget tørre
klima. Vinenes plantningstæthed er lav,
omkring 400 - 500 vinstokke på hver hektar.
De vigtigste druer, der dyrkes her, er den
legendariske Malvasía, efterfulgt af de
grønne druer Diego og Listán Blanco, og den
blå Listán Negro.
Sammen med de klassiske Malvasíaer, lagres
ædle, ravfarvede eller gyldne vine. Og
sammen med de søde Malvasíaer eller
Moscateles, er der tilkommet friske, unge,
parfumerede hvide vine, der har en stor krop
og en finhed og som samtidig har stor
succes. Der er også en mindre produktion af
rosé og rødvine.
Dette D.O. har aldrig eksporteret vine.
Regler for lagring af spanske vine:
Der er følgende officielle lagernavne, som
kun dette D.O. distrikt må anvende:
Crianza:
Vine lagret i tønder og flasker i mindst 2
år. Af denne tid mindst 12 måneder i
egetræsfade.
Reserva: Rødvine lagret i tønder og
flasker i mindst 36 måneder. Af denne tid
mindst 12 måneder i egetræsfade.
For hvid- og rosévine er tiden kortere.
Gran Reserva: Rødvine lagret i mindst
24 måneder i egetræsfade og dertil i mindst
36 måneder i flasker. Også her er der
kortere tider for rosé- og hvidvine.
I nogle af D.O. distrikterne er der længere
lagringstid end de her nævnte.
Lille spansk ordliste:
Vino de
mesa = Bordvin
Vino fino de
Mesa = Bedre
bordvin
Vino
corriente
eller Vino commùn
eller Vino de
pasto = normale
bordvine, Franskmændenes "wine ordinaries"
Vino de
marka =
Vine med navne, fyldt på flasker i en
bodega, der har et særligt ansvar og navn.
Vino rancio
= Stærk, gammel "sur"
vin.
Vino de
agujas = Lidt
mousserende vin.
Vino verde
= Lidt mousserende vin (i
Portugal kaldes den Vinho verde med
et h)
Vino
generoso = Er en
kraftigere vin med 18 - 20 % alkohol eller
mere.
Vino tinto
= Rødvin.
Vino
tintillo
= Lyserød vin.
Claret
= Også en lyserød vin.
Rosado =
Rosé
Blanco =
Hvid.
Espumoso
= Mousserende
Abocado and Dulce =
Begge udtryk betyder - søde.
Seco and bruto =
Begge udtryk betyder - tørre.
Læs mere om spanske vine: Min rejse gennem
den spanske vin revolution
Af Brian Murdock
Let's Open a Bottle
(Lad os åbne en
flaske)
|
|
|
|