Det bliver sværere at
være ryger i det moderne Spanien. Og det bliver så meget sværere, at det
er vigtigt for alle turister, at orientere sig om, hvordan loven er sat
sammen, og hvordan den fungerer. Man er nemlig selv ansvarlig for, hvor
man ryger, og der vanker også bøder til rygerne.
Fra den 1. januar 2006
er der således kommet et omfattende rygeforbud i Spanien.
Den 8. november 2005, godkendte Den
Spanske Kongres enstemmigt en anti-tobakslov. Den nye lov forbyder
rygning på arbejdspladsen, hvor rygning er forbudt indendørs. Loven
regulerer hele omsætningen af tobaksprodukter i Spanien.
Der fremkom der mere
end 200 ændringsforslag under lovforslagets behandling i parlamentet,
men det var kun et fåtal af disse, der kom med i den endelige tekst.
Den endelige ordlyd af
loven etablerer et totalt rygeforbud:
-
på offentlige og private
arbejdspladser, rygeforbud indendørs
-
i sundhedscentre, hos læger og
på hospitaler
-
på skoler og
uddannelsesinstitutioner
-
i sportsområder
-
i den offentlige transport
-
på forretningsområder
-
på tankstationer og i elevatorer
Salg af tobak til
mindreårige (dvs. personer under 18 år) forbydes. Salg af
tobaksprodukter i offentlige administrative bygninger inklusiv
tilstødende bygninger, samt i ovenstående områder forbydes ved lov.
Rygning vil være
tilladt i særlige rygeområder i lufthavne og busterminaler samt i
teatre.
Barer og restauranter
kan oprette rygeområder, hvis disse bliver klart skiltet, og er adskilt
fra det øvrige område. Denne adskillelse er kun nødvendig, hvis arealet
er over 100 m².
Markedsføring af
tobaksprodukter i pressen, i radioen, på reklameskilte og i biografer
samt salgsfremmende foranstaltninger og gratis uddeling af
tobaksprodukter forbydes.
Overtrædelser vil blive
straffet med bøder på op til 600.000 Euro, afhængig af forseelsens
grovhed.
Hoteller og
restauranter
Den normale turist vil
hurtigt mærke, at der er trådt en ny lov i kraft. Men noget er at mærke
det. Noget andet er at kunne forholde sig til den nye lov.
Indenfor restaurations-
og hotelbranchen indeholder den nye lovgivning nemlig en række
undtagelser. Nogle af disse undtagelser lader det være op til baren -
eller restaurationens indehaver, hvorvidt der må ryges eller ej.
En bar på under 100
m².,må principielt selv bestemme om det skal være en ryger bar, eller en
ikke ryger bar, de vil drive. Blot skal de skilte med, at der må ryges,
hvis det er en ryger bar. De skal samtidig være opmærksom på, at
indretter de en ryger bar/restaurant må der ikke komme børn ind.
Derfor bør man som
turist/besøgende være opmærksom på den enkelte beværtnings rygepolitik.
Det er desuden bestemt
ved lov, at alle hoteller og udskænkningssteder, for at undgå
misforståelser, skal have en let forståelig skiltning af det enkelte
steds politik på området, altså en skiltning, der fortæller hvor man må
ryge, eller hvor man ikke må.
Hvorfor
lovgive på dette område
Der er naturligvis en god sundhedsmæssig
grund til et rygeforbud, og det er PASSIV RYGNING, og passiv rygning er
blevet en vigtig sag for europæiske myndigheder og visse af EU's
medlemsstater.
Passiv rygning udgør en
alvorlig risiko for sundheden og for miljøet.
Passiv rygning er det,
ikke rygerne oplever, når de indånder den tobaksrøg, som andre har
sluppet ud i den omgivende luft. Røgen kommer fra tobak, der brænder, og
fra den luft, som en ryger puster ud. Kun 15 % af røgen fra en cigaret
bliver inhaleret af rygeren – resten af røgen spredes til den omgivende
luft og kan indåndes af andre tilstedeværende personer.
Tobaksrøg indeholder
over 4.000 kemiske stoffer, hvoraf mere end 50 er kendt for at være
kræftfremkaldende, og over 100 for at være giftige. Nogle af disse
stoffer er mere koncentreret i den røg, der ikke bliver inhaleret,
hvilket er med til at gøre passiv rygning så farlig.
Og selvom
tobaksindustrien benægter det voldsomt, er der meget der tyder på, at
tobakkens tilsætningsstoffer også indeholder produkter, der gør det
svært at holde op med at ryge.
©
hast
|